99% av alla fisketurister är banditer!

99 procent av fisketuristerna har oärliga avsikter!

Så skrev Fiskeribladet, de norska yrkesfiskarnas propagandablad, Vidare skriver man, -”De driver rena gangsterverksamheten, stormar en centerägare för turistfiskare.”

Fisketurister?

Fisketurister?

Att kalla 99% av fisketuristerna i Norge för gangsters är naturligtvis inte rimligt. Det statistikunderlaget skulle jag vilja syna i sömmarna. Att det förekommer olovlig utförsel av fisk från Norge det är det inget tvivel om. Det förekommer att turister har en frysbox på släpvagnen och drar hem med flera hundra kilo filé. Det har inget med sportfiske att göra och är helt oacceptabelt, både ur ett lagligt och sportfiske-perspektiv. Men därifrån är det långt till att kalla 99% för banditer! Det är okunnighet på en väldigt hög nivå. Det skulle nog kunna betraktas som rasism.

Bakgrund

  • Norge har from 1 juni 2006 infört en utförselkvot på 15 Kg filead fisk per person. Man får dock ta med en troféfisk hem om man kan frakta den hel.
  • Sverige har, tack vare EU, sedan tidigare en införselkvot på 15 Kg.

Problemet

Det är naturligtvis ett problem att turister tar med sig stora partier filead fisk som de inte har rätt att föra ut ur Norge. Men grunden i det problemet är att de som hyr ut boende till utlänningar i Norge inte gör vad de borde. Det första de måste göra är att sätta upp regler för sina gäster och se till att de följs. Om reglerna inte följs så rapportera kommande smuggling till tullen samt hyr inte ut till dessa turister igen. Då kommer nästa problem, fiskecenterägarna tycker om turisternas pengar och är beredda att se mellan fingrarna. Den ”Per” som fiskeribladet bygger delar av sin artikel på är inget undantag. om han nu ens existerar i verkligheten.

Städa framför egen dörr

Yrkesfiskarna i Norge har ytterligare ett problem, de måste städa framför egen dörr innan de kan ge sig på andra grupper som driver näring av fisket. Hur är det egentligen med dumpning av trålad fisk? Olagligt i Norge men det förekommer. Det dumpas mer död fisk i havet av norska yrkesfiskare än det fraktas över gränsen av turister. Det är ett resursslöseri utan dess like!

Läser man kommentarerna från en del norska yrkesfiskare under artikeln så häpnar man. En menar att gränsen för hur mycket fisk turister ska få ta med sig ska vara 0 kg. Det kan väl vara ok. Men sen fortsätter han -”Om det är så att turisterna är i Norge för spänning och rekreation så borde de praktisera catch and realese”. Då undrar man om han menar att man ska köra C&R på yrkesfiskarvis dvs catch , kill & realease. Han borde veta bättre! även här verkar okunnigheten vara enorm. Fiskar med stor simblåsa är nämligen väldigt svåra att återutsätta i ett acceptabelt skick.

Lösningen

  • Fiskecampägarna måste bli seriösare och påpeka felaktigheter på plats samt anmäla överträdelser till tullen så att dessa kan plocka in de oseriösa.
  • Utländska fisketurister måste respektera lagen. Det är 15 kg utförsel från Norge och max 15 kg införsel i EU.
  • De yrkesfiskare som tycker att de tjänar för lite på fisket kan guida turister istället. Där finns det pengar att tjäna.

Läs fler kommentarer här

2 reaktion på “99% av alla fisketurister är banditer!

  1. En del Norska yrkesfiskare uttalar sig inte direkt snällt om de norrmän som inte bor på kusten och kommer dit för att fylla frysen heller. Det verkar som att de helst skulle vilja ha hela kustremsan för sig själv.

    • Man måste komma ihåg att det är en liten andel av yrkesfiskarna för ett stort väsen. De allra flesta jag träffat på har inga synpunkter på normalt sportfiske. Men visst, jag har även hört en del bistra kommentarer om landsmän som inte bor på kusten, men kommer ut för att fiska matfisk.

Kommentera